Poľsko - Krakow

Krakow je druhým najväčším a jedným z najstarších miest v Poľsku. Nachádza sa na rieke Visle a datuje sa od 7. storočia. Krakov je tradične jedným z hlavných centier poľského akademického, kultúrneho a umeleckého života a je jedným z najvýznamnejších poľských ekonomických centier. V rokoch 1038 - 1596 bolo hlavným mestom Poľska.


Mesto vzniknuté v dobe kamennej sa stalo v  Poľsku druhým najdôležitejším mestom. Názov Kraków je podľa mena KRAKUS - legendárneho zakladateľa Krakowa.


Krakow je kultúrnym kapitálom Poľska. Európskou úniou bol menovaný európskym hlavným mestom kultúry za rok 2000. To je hlavným lákadlom pre miestnych i zahraničných turistov, priťahuje sedem miliónov návštevníkov ročne. K hlavným pamiatkam patrí Trhové námestie s bazilikou Panny Márie a Sukiennice, Wawel - hrad, Národné múzeum umenia, Zygmunt Bell na Wawel katedrále, a stredoveká brána Svätého Floriána s Barbicanom pozdĺž kráľovskej korunovačnej cesty.


Mesto Krakov je známe ako mesto kostolov. Krakov má 28 múzeí a galérií pre verejnosť. Medzi  hlavné patrí Národné múzeum v Poľsku a Czartoryske múzeum s dielami Leonarda da Vinciho a Rembrandta.


Legenda o Wawelskom drakovi


authorSTREAM - more

Wawelský drak - animácie Oly a Darie


GIFninja - more
Puzzle s drakom

preview35 pieceOla sz
preview35 pieceMaja 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára